Zeytinyağı üretiminde rekor kırıldı: Fiyatlar yarısına düştü

Türkiye 2024-2025 Zeytinyağı Sezonunda Rekor Kırarak Fiyatların Düşmesine Yol Açtı

Türkiye, 2024-2025 sezonunda 3 milyon 750 bin ton zeytin üretimi ile zeytinyağı üretiminde tarihi bir rekor kırarak en yüksek seviyeye ulaştı. Ancak, diğer zeytin üreticisi ülkelerde yaşanan benzer yüksek verimlilik nedeniyle, dünya genelinde zeytinyağı fiyatlarında düşüş gözlendi.

Türkiye Gazetesi’ne göre;, geçen yıl ortalama 500-600 lira arasında satılan natürel sızma zeytinyağının fiyatı, bu yıl yaşanan bolluğun etkisiyle neredeyse yarı yarıya düştü. Birçok marketteki kampanyalar sonrasında fiyatlar 200-250 liraya kadar geriledi.

Üretim Miktarında Beklenen Azalma

2025-2026 sezonunda ise üretimde azalma bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun tahminlerine göre, zeytin üretiminin yüzde 40 azalarak 3 milyon 750 bin tondan 2 milyon 250 bin tona düşmesi öngörülüyor. Bu durum, zeytinyağı üretimini etkileyebilir ve arzın kısıtlanmasıyla fiyatlarda yeniden yükseliş görülebilir.

Önümüzdeki sezon öncesinde zeytinyağı alımı, tüketiciler için ekonomik bir avantaj sağlayabilir.

UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan’ın Değerlendirmesi:

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Zeytin Konseyi (COI) Danışmanlar Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Tan, gelecek sezonun az ürün yılı olacağını belirterek, geçen yıl Türkiye’de yaşanan rekor üretiminin ardından bu yıl arz miktarının azalmasına dikkat çekti.

Tan, “Türkiye, dünya genelindeki zeytin ve zeytinyağı sektöründe önemli bir yere sahip. Ancak, üretim maliyetlerindeki artış ve fiyat düşüşü, üreticiler için sürdürülebilirlik sorunlarına yol açabilir. Zeytinciliği desteklemek ve ileri seviyelere taşımak için devlet destekleri ve tanıtım faaliyetlerine daha fazla yatırım yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Küresel merkez bankalarından sürpriz hamleler: Parasal gevşemeler hızlandı

2025’in ilk yarısında dünya genelindeki birçok merkez bankası, enflasyonla mücadele sürecinde faiz indirimine yöneldi. Türkiye dahil birçok ülke parasal gevşemeye giderken, Fed faizleri sabit tuttu, Japonya ise sıkılaşmaya geçti. Ekonomik belirsizlikler merkez bankalarının adımlarını şekillendirmeye devam ediyor.

Sermaye kesimi çıraklıkta ısrarlı: MÜSİAD Başkanı açıkladı: İngiltere modelini getirecekler

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Burhan Özdemir, AA Finans Masası’nda ekonomi gündemine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz politikasına ilişkin konuşan Özdemir …

Gürcü enflasyonu son 2 yılın zirvesinde

Gürcistan’da enflasyon Haziran ayında yıllık bazda yüzde 4 olarak ölçüldü. Bu oran Mayıs ayındaki yüzde 3,5 seviyesinden önemli bir artış göstererek Mart 2023’ten bu yana en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Gürcistan Ulusal İstatistik Ofisi …

İlaç devinden Londra borsasına darbe!

İngiliz ilaç devi AstraZeneca’nın, Londra borsasındaki kotasyonunu ABD’ye taşıyacağına dair haberler Londra borsası üzerindeki baskıyı giderek artırıyor.

TİM Başkanı Gültepe: 26 sektörün yarısı eksi yazıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini değerlendirdi. Türkiye’nin 2-3 yıl önceki rekabetçilik düzeyine dönmesi gerektiğine dikkati çeken Gültepe, “Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin pozitif katkı vermesi büyük önem taşıyor. Oysa son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı eksi yazıyor” dedi.

İstanbul’un haziran enflasyonu belli oldu -30 Haziran 2025

Son dakika…. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’da enflasyon 2025 haziran yüzde 1,77 oranında artış gösterdi.