Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezite Sorunu: Bilinçsiz Kullanım Tedaviye Dirençli Obeziteye Yol Açabilir

2022 yılında dünya genelinde 18 yaş üstü nüfusun 2.5 milyarının fazla kilolu, 890 milyonunun ise obezite sorunu yaşadığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, her 8 kişiden 1’inin obez olduğunu ve son 30 yılda erişkinlerde obezitenin iki katına çıktığını göstermektedir. Özellikle çocuk ve gençlerde obezitenin hızla artması, gelecekte obeziteye bağlı hastalıkların daha büyük sorunlar yaratacağını göstermektedir.

Türkiye Avrupa’da Obezite Artışında Birinci Sırada!

Türkiye’de de obezite artış oranının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde 30 yaş üzerindeki nüfusun yüzde 60’ı fazla kilolu iken yüzde 30’u obezite sorunu yaşamaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 18 yaş altı nüfusta da her 3 çocuktan 1’i obez ya da fazla kilolu olarak belirlenmiştir. Bu durum, obeziteye bağlı sorunların gelecekte de artacağını göstermektedir.

Sağlığı Ciddi Şekilde Tehdit Ediyor!

Obezite, bireylerin sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Obezite sorunu yaşayan bireylerde diyabet, insülin direnci, hipertansiyon, inme ve kalp krizi gibi kalp damar hastalıkları sıkça görülmektedir. Ayrıca, kanser riski, uyku apnesi, yağlı karaciğer ve safra yolu hastalıkları ile psikolojik rahatsızlıklar gibi sorunlar da obeziteye bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Tedaviye Dirençli Obezite Nedenleri

Obezite oranının artmasına rağmen, tedavi konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir. Ancak Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, ‘tedaviye dirençli obezite’ sorununa dikkat çekmektedir. Yılmaz, tedaviye dirençli obezitenin artışında yeni zayıflama ilaçlarının bilinçsiz kullanımı, zayıflama ameliyatlarının kontrolsüz uygulanması ve hatalı diyetlerin rol oynadığını belirtmektedir.

Related Posts

Hastalıktan korunuyor, sağlıkla büyüyorlar! Bebeğin bağışıklığını güçlendiren 4 öneri

Bebeğin anne rahmine düştüğü ilk andan itibaren sağlıkla dünyaya gelebilmesi ve anne- bebek sağlığının korunması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Uz. Dr. Aycan Yıldız, bebeklerde bağışıklığı artırmaya yönelik öneriler paylaştı.

Koronavirüsle Kalp Krizi Oranları Patladı!

Koronavirüs salgınıyla birlikte kalp krizlerinde patlama yaşanıyor. 25-44 yaş arasında kalp krizi geçiren kişi sayısı çığ gibi büyüyor. Peki neden? 

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…

1 bardak içince mideyi hafifletiyor! Mucize tarifin sırrı zencefilde saklı

Düzenli olarak probiyotik gıdalar yeseniz ve bağırsak sağlığına uygun alışkanlıklar edinseniz bile, ara sıra mide bulantısı yaşamanız normaldir. Neyse ki böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini birazdan öğreneceksiniz! Daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir