‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük: Depreme Dayanıklı ASM’ler Şart!

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) depreme karşı dayanıksızlığı gündeme taşındı. Sendika Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, her mahallede hizmet sunan ASM’lerin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı denetimlerinde depreme karşı herhangi bir kriterin aranmadığını dile getirdi.

Mengücük, “ASM’lerin, yeni açılan sanal ASM’ler dâhil, depreme karşı dayanıklılıklarının sorgulanmaması büyük bir eksikliktir. Özellikle İstanbul ve İzmir gibi riskli bölgelerde, aile hekimleri yıkım kararı alınan binaları terk etmek zorunda kalıyor ancak alternatif bir yer gösterilmiyor. Bu durum sağlık hizmetlerinin aksamaması için ciddi bir sorun teşkil ediyor.” dedi.

‘İhmalin Sonuçları Çok Önemli Olabilir’

Birlik ve Dayanışma Sendikası olarak ASM’lerin depreme dayanıklı, müstakil ve sağlık hizmetlerine uygun kamu binaları olması gerektiğinin altını çizen Mengücük, “Güçlendirilmiş, mühendislik standartlarına uygun ASM’ler, afet durumlarında sağlık hizmetlerinin devamlılığını sağlayabilir ve acil ihtiyaçlara hızla cevap verebilir. Ancak bugüne kadar bu yönde bir planlama yapılmamıştır.” şeklinde konuştu.

İstanbul’da hizmet veren 1000’den fazla ASM olduğunu belirten Mengücük, bu merkezlerin yüzde 70’inin kamu binalarında bulunduğuna dikkat çekti. Geri kalan merkezlerin ise genellikle hekimler tarafından kiralanan apartman zemin katlarındaki mekânlarda hizmet verdiğini açıkladı. Bu durumun ciddi bir risk teşkil ettiğini vurgulayan Mengücük, “Yıllardır İstanbul’da büyük bir depremin olabileceği bilinmesine rağmen, ASM’ler için gerekli düzenlemeler yapılmamıştır. Bu ihmallerin sonuçları çok ağır olabilir.” dedi.

Related Posts

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Hamilelikte Obezite Riski

Hamilelikte obezite riski hakkında bilgi veren Doç.Dr. Halenur Bozdağ, önemli açıklamalarda bulundu.