AKP’li Çelik’ten Batı’ya tepki: İsrail’in kendini savunma hakkı, çocukları öldürme hakkı mıdır?

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Filistin için 3 gün ulusal yas ilan edileceğini belirtti. Batı’ya tepki gösteren Çelik, “‘İsrail’in kendini savunma hakkı var’ diyenlerin bunun Gazzelilerin hayat hakkını, yaşam hakkını yok edecek bir noktaya varmaması konusunda herhangi bir uyarıları yok.  Hala çıkıyorlar; ‘İsrail’in kendini savunma hakkı var.’ İsrail’in kendini savunma hakkı çocukları öldürme hakkı mıdır? Kadınları ve sivilleri yok etme hakkı mıdır?” dedi.

Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Çelik, Filistin’deki hastanenin vurulmasını vahşet olarak değerlendirerek, şöyle dedi:

“Bunu bütün gücümüzle lanetlediğimizi, bunun modern tarihin en büyük planlı katliamlarından ve vahşetlerinden biri olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu çerçevede burada hayatını kaybeden şehitlerimize cenabı Allah’tan rahmet diliyoruz. Ailelerinin acısı bizim de acımızdır. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bu çerçevede 3 gün ulusal yas ilan edilecektir. Bu, büyük milletimizin Filistin’deki mazlum çocuk, kadın, yaşlı masumlarla dayanışmasının, kalbimizin ve bütün varlığımızla onlarla birlikte olduğumuzun bir ifadesidir. Aynı acıyı paylaşıyoruz. Aynı üzüntüyü paylaşıyoruz. Bu kayıp aynı zamanda bizim kaybımızdır. Bu insanlığın kaybıdır. İsrail güvenlik güçleri sistematik bir şekilde tüm insani değerleri katletmektedir, hedef almaktadır. Bir kere daha bu saldırıyı lanetliyoruz.” 

Savaşın 12. gününde Filistin hükümeti ve Hamas yetkililerinin İsrail’in Gazze’de El-Ehli Baptist Hastanesi’ni vurduğunu ve en az 500 kişiyi öldürdüğünü açıklamasının yankıları sürüyor.

Hamas, hastanede meydana gelen patlamaya İsrail hava saldırısının sebep olduğunu söyledi ve yapılanı “savaş suçu” diye niteledi. İsrail ise saldırının arkasında kendilerinin olmadığını ve patlamaya İslami Cihad’ın ateşlediği roketlerin sebep olduğunu iddia etti. Gazze’deki en büyük ikinci militan grup olan İslam Cihad, bu iddiayı reddetti.

Hastane saldırısından kısa süre önce de Birleşmiş Milletler, Gazze’de binlerce kişinin sığındığı bir okulun vurulduğunu ve binlerce kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

TIKLAYIN – CANLI BLOG | Gazze’deki hastane patlamasının ardından dünya sorumluyu tartışmaya devam ediyor; Biden, kanlı günün gölgesinde İsrail’de

 

DHA’da yer alan habere göre Çelik, günlerdir Gazze’nin bombalanması karşısında birtakım çevrelerin sus pus olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Füze İsrail tarafından atılmıştır”

Çelik, Batı’lı ülkelerin konuya yaklaşırken ‘İsrail’in kendini savunma hakkı var’ mottosunu savunduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

“Kuşkusuz her egemen devletin karşı karşıya olduğu saldırılar karşısında kendini savunma hakkı var. Ama ortada ‘İsrail’in kendini savunma hakkı var’ diyenlerin bunun Gazzelilerin hayat hakkını, yaşam hakkını yok edecek bir noktaya varmaması konusunda herhangi bir uyarıları yok. O yüzden işte dün gece hastaneyi bombalayarak; çocukları, kadınları, sivilleri öldürüyor. Hala çıkıyorlar; ‘İsrail’in kendini savunma hakkı var.’ İsrail’in kendini savunma hakkı çocukları öldürme hakkı mıdır? Kadınları ve sivilleri yok etme hakkı mıdır? Böylesine insanlık dışı bir eylem dizisiyle, hakkın bir araya getirilmesi, yetkinin bir araya getirilmesi, insanlık değerleri ile ya da uluslararası hukukla bağdaşabilir mi? Söz konusu bile olamaz. Nitekim dün atılan hastaneyi vuran füzenin ardından hemen bir dezenformasyon kampanyası başlayarak Hamas tarafından atıldığı söylendi. Halbuki bütün uzmanlar açık ve net bir şekilde ortaya koyuyorlar ki bu füze İsrail güvenlik güçleri tarafından o hastane hedef alınarak atılmıştır. Diğer iddialar bir dezenformasyondur.”  

“Türkiye Cumhuriyeti’ne yetki dayatacak yeryüzünde bir devlet yok”

Çelik, “Birileri çıkmış özellikle bazı batılı politikacılar; ‘Erdoğan ve Türkiye tarafını seçsin’ diyorlar. Öncelikle şunu söylemek isterim ki kimsenin bize taraf seçtirmeye ve tercih dayatmaya herhangi bir yetkisi yoktur. Türkiye Cumhuriyetine taraf değiştirecek ya da yetki dayatacak yeryüzünde bir devlet, bir politik güç, bir askeri güç yoktur. Egemen bir devlet olarak kendi kararlarını Türkiye Cumhuriyeti kendisi verir” diye konuştu.

29 Ekim kutlamaları yapılacak

Çelik, 29 Ekim Cumhuriyet kutlamalarının Filistin’de yaşanılanlar nedeniyle iptal edileceğine dair iddiaların sorulması üzerine “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını şanla şerefle anacağız. Kutlamaların iptali söz konusu değil” dedi. Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılıp katılmayacağı ile ilgili ise, “Sayın Cumhurbaşkanımızın o toplantıya katılımıyla ilgili değerlendirme devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir