Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Gebelikte Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, yaz aylarında gebelikte dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Op. Dr. Kazezoğlu, yaz mevsiminde artan sıcaklıkların gebeler üzerindeki etkilerini vurgulayarak, “Sıcaklıkların artması, fizyolojik değişiklikleri daha da zorlayıcı hale getirebilir. Bu nedenle gebelerin yaz mevsimini rahat ve güvenli bir şekilde geçirebilmeleri için bazı konulara dikkat etmeleri gerekmektedir,” şeklinde konuştu.

‘İlk 3 Ayda Sıvı Alımına Özellikle Dikkat Edilmeli’

Sıvı tüketiminin önemine vurgu yapan Op. Dr. Kazezoğlu, “Hamilelikte yeterli sıvı alımının önemi bilinmektedir. Ancak sıcak havalarda terleme ile birlikte vücut daha fazla sıvı kaybedebilir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında sıvı alımına özen göstermek önemlidir,” dedi.

Bu dönemde aşırı sıcaklardan kaçınılması ve düzenli olarak sıvı tüketilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Kazezoğlu, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini ifade etti.

‘Yolculukta Uçak Tercih Edilebilir’

Yaz tatili planlayanlara önerilerde bulunan Op. Dr. Kazezoğlu, “Gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğunsa, tatil planını ileri haftalara ve tercihen 32. haftaya denk getirmek faydalı olabilir. Uçak yolculuğu tercih edilebilir ancak uzun uçuşlarda yürüyüş yapılması ve varis çorabı kullanılması önerilir,” diye açıkladı.

Araba ile yapılacak yolculuklarda ise her 2-3 saatte bir mola verilmesi ve kısa yürüyüşler yapılmasının faydalı olduğunu belirten Op. Dr. Kazezoğlu, güneş koruyucu kullanımını, geniş şapkaları ve rahat, pamuklu kıyafetleri tavsiye etti.

‘Dalış Yapılması Sakıncalı’

Gebelikte 40-45 dakikalık yüzme veya yürüyüşün anne ve bebek sağlığı için faydalı olduğunu belirten Op. Dr. Kazezoğlu, dalış gibi riskli sporların gebelikte sakıncalı olduğunu ve temiz, sakin sahillerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

‘Vajinal Enfeksiyondan Korunulmalı’

Vajinal enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Kazezoğlu, sık mayo değiştirilmesi, el hijyenine dikkat edilmesi, vajinal flora destekleyici tedavilerin alınması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca temiz olmayan yiyeceklerin tüketilmemesi, şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Op. Dr. Kazezoğlu, dengeli beslenme, doğa yürüyüşleri, temiz hava, yeterli uyku ve stresin azaltılmasının anne ve bebek için faydalı olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Hamilelikte Obezite Riski

Hamilelikte obezite riski hakkında bilgi veren Doç.Dr. Halenur Bozdağ, önemli açıklamalarda bulundu.