Aranan lider bulundu mu?

Mark Carney: Geleceğin Küresel Lideri Olabilir mi?

Servet Yıldırım – Bir ülkeyi de yönetse bir şirketi de yönetse liderlik aşağı yukarı aynı anatomik özellikler gerektirir. Lider olabilmek için kabiliyet gerekir, kapasite gerekir ve en önemlisi karakter gerekir. Bu üçlüden “kapasite” ve “kabiliyet” geliştirilebilir; uğraşılarak ve desteklenerek zaman içinde daha iyi bir duruma getirilebilir ama üçüncü K, yani karakter, öyle değildir.

Dünyada son dönemde yaşanan liderlik krizlerinin önemli bir nedeni “karakter” ile ilgilidir. Bugün popülist liderlerinin çoğunun krizlerinin temelinde bu unsur yatıyor.

Küresel liderlik konusunda uzun süredir iki doğal aday öne çıkıyordu. Dünyanın en büyük asker ve ekonomik gücünü yöneten Trump ile dünyanın en büyük ikinci askeri ve ekonomik gücünü yöneten Xi Jinping.

Trump hamleleri ile küresel desteğini kaybetti. Daha plancı ve etkileyici bir profil sergileyen Xi ise aynı Trump’ın önceki döneminde olduğu gibi daha bilinçli ve başarılı çıkışlar yapıyor. Bundan sekiz yıl önce Davos’ta bir konuşmasını izlemiştim ve herkes gibi ben de etkilenmiştim. “Ticaret savaşının kazananı olmaz” demişti. Korumacılığı ülkelerin kendilerini karanlık bir odaya kilitlemelerine benzetmişti. “Dışarıdaki yağmurdan ve rüzgârdan korunursunuz ama ışıktan ve temiz havadan da mahrum kalırsınız” demişti.

Ancak geçen sürede, küreselleşmenin liderinin Xi olamayacağı da anlaşıldı.

Dünyada sağın ve muhafazakâr politikaların yükseldiği bir dönemde, geçen hafta Kanada’da yapılan seçimi liberallerin alması dikkat çekti. Liberallerden çok ilgi çeken, liderleri Mark Carney oldu.

Carney’nin parlak bir geçmişi var. Özgeçmişi oldukça etkileyici. Çok iyi okullarda okudu, “la crème de la crème” eğitim aldı. Harvard’da lisans ve Oxford’da yüksek lisans yaptı. Hem Kanada hem de İngiltere Merkez Bankası’nı yönetti. Üstelik bunu kriz dönemlerinde yaptı; güçlü liderlik örneği gösterdi, istikrar unsuru oldu.

Goldman Sachs gibi önde gelen finans kuruluşlarında çalıştı.

İklim değişikliği ile mücadelede de aktif rol aldı; Birleşmiş Milletler İklim Eylemi ve Finans Özel Temsilcisi olarak atandı. İklim ve küresel ısınma ile mücadele konusunda sesi en gür çıkan, sözü en çok dinlenen liderlerden biriydi. Net sıfır emisyon için kurulan küresel finans ittifakının mimarlarındandır.

Kısacası Carney’nin küresel deneyimi var. Dünyanın önde gelen merkez bankalarından ikisini yönetmek az sayıda kişiye nasip olmuştur. İklim liderliği de yaptı. Tek eksiği siyasi tecrübeydi, onu da Kanada’da Liberal Parti’nde siyasete başlayarak kazandı. Kısa sürede yükseldi Justin Trudeau’nun istifasından sonra parti liderliğine getirildi.

Ve şimdi akıllara hemen malum soru geliyor: Lidersiz kalan küreselleşmenin aranan lideri Kanada Başbakanı Mark Carney olabilir mi?

Bu çok kolay değil. Carney’nin kumaşı buna uygun ama arkasındaki ülkenin, yani Kanada’nın küreselleşmeye lokomotiflik yapacak gücü yok. Ancak yine de küreselleşmenin krizde olduğu ve bir liderlik boşluğu yaşanan bu dönemde biz Carney’in adını sıklıkla duyacağız galiba. Küresel lider olmasa da dünyanın geleceğinde söz ve etki sahibi isimlerden olacaktır. Kapasite, kabiliyet ve karakter olarak buna uygun görünüyor.

Related Posts

Yabancı filmlere yüzde 100 vergi

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da açıkladığı ek gümrük tarifelerinin ardından sektörel vergileri getiriyor. Bu kez ek gümrük film sektörüne geldi. Trump, Amerikan film sektörünün merkezi Hollywood’un harap olduğunu söyleyip, ülkeye giren yabancı …

Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

İstanbul Havalimanı nisan ayını zirvede tamamladı

İstanbul Havalimanı günlük ortalama bin 529 uçuşla nisan ayında Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.

Dolar arttı otomobil fiyatları çıldırdı: İşte marka marka fiyatlar

Otomotiv sektörü, mayıs ayına yüksek oranlı zamlarla giriş yaptı. Artış oranları model bazında yüzde 10’u bulurken, bazı modellerde yüzde 16’ya varan zamlar kaydedildi.

T625 GÖKBEY ilk deniz aşırı uçuşunu yaptı

Türkiye’nin ilk milli Genel Maksat Helikopteri T625 GÖKBEY, bugün ilk deniz aşırı uçuşunu başarıyla tamamlayarak TEKNOFEST kapsamında KKTC’ye ulaştı.

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 3 milyar 244 milyon dolar oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir