En büyük şirketlerin vergi tablosu gösterdi: İşçiler patronlardan daha yüksek oranda vergi ödemiş!

OSB’lere Vergi Memuru Yerleştirilerek Vergi Kaçakçılığı Önlenmeye Çalışılıyor

Son zamanlarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları, Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinin vergi kaçakçılığı konusunda ciddi sorunlar yaşadığını ortaya koydu. Şirketlerin vergi avantajları ve muafiyetlerinden yararlanarak neredeyse hiç vergi ödemedikleri belirlendi. Bu durum, işçilerin gelirlerinin önemli bir kısmını devlete vergi olarak ödemek durumunda bırakıyor.

Uğur Zengin’in Evrensel’deki köşe yazısında paylaştığı bilgilere göre, Türkiye’deki en büyük 10 sanayi şirketinin vergi tabloları oldukça şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuyor. TÜPRAŞ, Ford Otosan, Star Rafineri (SOCAR), Toyota, Oyak Renault, Arçelik, Ereğli Demir Çelik, TOFAŞ, İskenderun Demir Çelik ve Hyundai Assan gibi dev şirketlerin vergi ödememe ya da çok düşük vergi ödeme durumları dikkat çekiyor.

Zengin’in verdiği bilgilere göre, TÜPRAŞ’ın 810 milyar TL ciro elde etmesine rağmen sadece %0.28 oranında vergi ödemesi, Türkiye’deki vergi sisteminin adaleti konusunda soru işaretleri yaratıyor. Benzer şekilde, Ford Otosan’ın ciro oranına göre ödediği %0.02’lik vergi oranı da dikkat çekici.

Bu durumda işçilerin vergi yükü ise oldukça ağır. Ortalama 27 bin TL net maaş alan bir işçinin yıllık vergi ödeme oranı %25’e yaklaşıyor. Bu durum, şirketlerle çalışanların vergi oranları ile şirketlerin ödediği vergi oranları arasındaki adaletsizliği gözler önüne seriyor.

Arçelik, Teşvikler Sayesinde Hiç Vergi Ödemedi

Koç Holding’e bağlı Arçelik’in 2024 yılında hiç kurumlar vergisi ödememesi ise teşviklerin şirketlere sağladığı avantajları gözler önüne seriyor. Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, SGK işveren primi teşviki, AR-GE desteği gibi ayrıcalıkların Arçelik’e sağlandığı biliniyor.

  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • KDV istisnası
  • SGK işveren primi teşviki
  • TÜBİTAK-TEYDEB’den AR-GE desteği
  • 101.5 milyon TL’lik AR-GE teşvik primi
  • 288.9 milyon TL’lik Turquality marka desteği
  • Vergi, resim ve harç istisnası

Türkiye’deki vergi adaletsizliği ve şirketlerin vergi kaçakçılığı konuları, kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor.

Related Posts

Sermaye kesimi çıraklıkta ısrarlı: MÜSİAD Başkanı açıkladı: İngiltere modelini getirecekler

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Burhan Özdemir, AA Finans Masası’nda ekonomi gündemine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz politikasına ilişkin konuşan Özdemir …

Gürcü enflasyonu son 2 yılın zirvesinde

Gürcistan’da enflasyon Haziran ayında yıllık bazda yüzde 4 olarak ölçüldü. Bu oran Mayıs ayındaki yüzde 3,5 seviyesinden önemli bir artış göstererek Mart 2023’ten bu yana en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Gürcistan Ulusal İstatistik Ofisi …

İlaç devinden Londra borsasına darbe!

İngiliz ilaç devi AstraZeneca’nın, Londra borsasındaki kotasyonunu ABD’ye taşıyacağına dair haberler Londra borsası üzerindeki baskıyı giderek artırıyor.

TİM Başkanı Gültepe: 26 sektörün yarısı eksi yazıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini değerlendirdi. Türkiye’nin 2-3 yıl önceki rekabetçilik düzeyine dönmesi gerektiğine dikkati çeken Gültepe, “Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin pozitif katkı vermesi büyük önem taşıyor. Oysa son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı eksi yazıyor” dedi.

İstanbul’un haziran enflasyonu belli oldu -30 Haziran 2025

Son dakika…. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’da enflasyon 2025 haziran yüzde 1,77 oranında artış gösterdi.

Yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı!

TÜRK-İŞ haziran ayı açlık sınırını açıkladı. Buna göre, haziran ayında açlık sınırı asgari ücretin 4 bin lira üstüne çıkarak 26.115 TL’ye, yoksulluk sınırı 85.066 TL’ye yükseldi.