İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi mayısta 51 oldu

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Mayıs Ayında İyileşme Eğiliminde

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin mayıs ayı sonuçları açıklandı.

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşme, 50’nin altındaki değerler ise bozulma olduğunu gösteriyor.

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, nisanda 50,8 değerinden mayısta 51’e yükselerek güçlenme eğilimini sürdürdü. Bu, üst üste 17. ay eşik değerin üzerinde gerçekleşen bir artışı temsil ediyor. Mayısta iyileşme hala ılımlı olsa da bir önceki aya göre hafif hız kazandı.

ABD’deki üretim artışının yanı sıra Orta Doğu’nun da ihracatta önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı ekonomik aktivitede artış görülürken, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ülkelerde üretim hız kesmesine rağmen büyüme ivme kazandı. Mısır, Lübnan ve Katar’da ise ekonomik aktivitede bir düşüş yaşandı.

Avrupa’da Değişken Bir Tablo

Avrupa’da ise karmaşık bir görünüm sürüyor. İtalya, İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde ekonomik faaliyet büyümeye devam ederken, Fransa, Almanya ve Romanya’da zayıflama devam ediyor.

Birleşik Krallık’ta ise üretim istikrar kazanarak nisandaki düşüşü telafi etti. Rusya’da ise ekonomik aktivite artmaya başladı.

Ankete katılan ekonomiler arasında en güçlü büyüme Uganda’da gerçekleşirken, Meksika ve Kanada’da ise ekonomik aktivitede düşüş gözlendi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticaret koşullarındaki belirsizliklere rağmen, ana ihracat pazarlarının Türkiye için hala büyüme fırsatları sunduğunu belirtti. ABD’deki büyümenin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Harker, Avrupa’daki gelişmelerin de ihracatçılar için önemli olduğunu ifade etti.

Related Posts

Asgari ücret zammını nokta atışı bilmişti: Ara zam için tahminini açıkladı

2025 yılı itibarıyla asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artışla çalışanlara bir nebze olsun nefes aldırılmaya çalışılsa da, enflasyonun hız kesmemesi, asgari ücretin alım gücünü yeniden sorgulattı. Dünya Gazetesi’nden Özgür Erdursun konuyu detaylarıyla köşesine aktarırken ara zam hakkında beklentisini açıkladı.

Milyonları ilgilendiriyor! TÜRK-İŞ Başkanı Atalay’dan yeni zam sinyali…

Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 600 bine yakın işçiyi kapsayan 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü …

Almanya’da şirketlerin yüzde 40,9’u yapay zeka kullanıyor

Almanya’da, şu anda şirketlerin yüzde 40,9’u iş süreçlerinde yapay zekadan yararlanıyor.

Bayraktar AKINCI’dan ÇAKIR füzesiyle tam isabetli otonom atış

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Roketsan üretimi ÇAKIR seyir füzesiyle gerçekleştirdiği alçak irtifa seyir ve otonom hedef tanıma atış testini başarıyla tamamladı.

Petrol fiyatları İsrail’in İran’a saldırmasıyla yüzde 7’den fazla yükseldi

Petrol fiyatları İsrail’in İran’a saldırmasının ardından yükselişe geçti. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 73,58 dolardan işlem görüyor.

Zamlı emekli maaşı ortaya çıktı! Temmuzda hesaplara yatacak

Ocak-Mayıs dönemine ilişkin TÜİK verilerine göre, kümülatif enflasyon yüzde 15,09 olarak açıklandı. Bu oran, Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın temelini oluşturuyor. Memur ve memur emeklileri, yılda iki kez toplu sözleşme …