Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

“`html

Bakan Memişoğlu’ndan Önemli Açıklamalar

Bakan Memişoğlu, TRT Haber’in canlı yayınında gündemi değerlendirdi ve çeşitli soruları yanıtladı. Olası depremler karşısında Türkiye’nin sağlık sisteminin hazırlıkları hakkında bilgi veren Bakan, Türkiye’nin bu tür afetlere hızlı yanıt verebilen ve iyi organize olabilen bir ülke olduğunu vurguladı. Türkiye’nin depremin gerçekleriyle yüzleşmek zorunda olduğunu belirten Memişoğlu, sağlık sisteminin yeterliliğinin 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremler ve Kovid-19 sürecindeki başarısıyla kanıtlandığını ifade etti.

Sağlık Sisteminin Afetlere Hazırlığı

Memişoğlu, sağlık sisteminin her türlü afet ve deprem durumuna hazır olduğunun altını çizerek, “Depremin planlamalarını personelimize ve sağlık çalışanlarımıza öğretiyoruz. Ne yapacağını bilen bir sağlık altyapısı geliştirdik. İstanbul’da 12 izolatörlü hastanemiz mevcut ve bu hastaneler 24 saat hizmet vermekle görevli olarak depremler sırasında kritik üslerimiz olacak. Sağlık sistemi, ilk 24 saat içinde kendi ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir. Ancak toplumun da bu duruma hazırlıklı olması gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Obeziteyle Mücadele Kampanyası

Bakan Memişoğlu, “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” adlı obeziteyle mücadele kampanyasıyla ilgili sonuçları paylaştı. Mayıs ayında 3 milyon kişiye gönüllülük esasına dayanarak kilo ve boy ölçümü yapıldığını, bu hedefin Temmuz’da 10 milyona çıkarılacağını belirtti.

“Toplumumuzda kilo ve obezite sorunları var. Bugüne kadar 3 milyon insanı kilosuna göre değerlendirdik ve bunların %35’inin fazla kilolu olduğunu bulduk. Dünyada kilo açısından en üst seviyelerdeyiz, %27’si ise obez. Genel olarak %52-55 arası insanımız hedeflenen kiloda değil.” dedi.

Sezaryen Oranlarındaki Düşüş

Memişoğlu, Normal Doğum Eylem Planı çerçevesinde sezaryen oranlarını azaltmaya yönelik yapılan çalışmaları anlattı. Türkiye’deki sezaryen oranının %61,5 olduğuna dikkat çeken Bakan, sezaryenin bir doğum yöntemi değil, cerrahi bir işlem olduğunu vurguladı.

Bakan, “Doğal Olan Normal Doğum Kampanyası”na geçen Ekim ayında başlanıldığını hatırlatarak, bazı hastanelerde sezaryen oranlarının %80’e kadar çıktığını belirtti.

Sağlık Sisteminde Yenilikler

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile yapılan iyileştirilmelerin bekleme sürelerini azalttığını ifade eden Memişoğlu, “2024’te Türkiye sağlık sisteminden bir milyar 24 bin kez yararlanılacak. Her vatandaş 12.5 kez sağlık hizmetinden faydalanacak.” dedi.

Aşı Üretiminde Yerli Hedefler

Bakan Memişoğlu, kanser ilaçlarının ve aşıların Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) aracılığıyla üretileceğini duyurdu. Aşı üretimi hakkında da konuşan Bakan, “2026’da kuduz aşısını antijenle birlikte üretmeye başlayacağız.” ifadesini kullandı.

Türkiye Sağlık Turizminde Lider Ülke

Sağlık turizmi konusunda Türkiye’nin güvenilir ve kaliteli sağlık hizmetleri sunan ülkeler arasında yer aldığını belirten Memişoğlu, bu sektörün Türkiye’ye sağladığı gelirin 3 milyar doların üzerinde olduğunu ve 2028 hedefinin bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmak olduğunu dile getirdi.

Yeni Kadro Atamaları ve Sağlık İhtiyaçları

Bakan Memişoğlu, sağlık personeli alım takvimi hakkında da bilgi vererek, 37 bin kadro tahsis edildiğini ve 19 bininin ilan edildiğini açıkladı. Geri kalan 18 bin kadronun Eylül-Ekim ayında duyurulacağını belirtti.

Kene ve Maymun Virüsü Çalışmaları

Bakan, sağlığa yönelik çeşitli alanlarda yürütülen çalışmalara dikkat çekerek, “Her kene ısırığı ve Kırım Kongo’yla ilgili bilgiler sürekli olarak takip ediliyor.” açıklamasında bulundu. “Türkiye, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) aşısını üretebilecek öncü ülkelerden biri olacak.” dedi.

“`

Related Posts

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?