Sessiz tehlike: Kalbiniz hiç uyarı vermeden durabilir!

Sessiz Tehlike: Kalbiniz Hiç Uyarı Vermeden Durabilir!

Son zamanlarda artan oranlarla dikkat çeken bir tablo karşımıza çıkıyor. Bu konuda bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, ortaya çıkan faktörleri, yaş gruplarına göre değişen riskleri ve alınabilecek hayat kurtarabilecek önlemleri anlattı.

‘Her Yaşta Risk Var’

Ani kardiyak ölüm nedenleri yaş gruplarına göre farklılık gösterse de her yaşta risk oluşturabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Özveren, “35 yaş altında genellikle doğuştan ritim bozuklukları veya kalp kası hastalıkları, 35 yaş üstünde ise kalp damar tıkanıklığı veya kalp krizi daha öne çıkar. Dünya genelinde erişkinlerde görülme sıklığı binde 1-2 arasında. Ancak sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşması ve farkındalığın artmasıyla bu oran daha da dikkat çekmeye başladı.” dedi.

Bu Belirtilere Dikkat: Göğüs Ağrısı ve Bayılma Alarm Veriyor

Artan sayıların bir yandan farkındalığın artmasına, diğer yandan sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasına bağlandığını belirten Prof. Dr. Özveren, özellikle dikkat edilmesi gereken belirtileri şöyle aktardı:

  • Daha önce hiç kalp sorunu yaşamamış bireylerde, egzersiz veya merdiven çıkma gibi durumlarla birlikte göğüs ağrısı, baskı hissi, çarpıntı, efor sonrası bayılma gibi belirtiler varsa, bu kişilerin vakit kaybetmeden kardiyoloji uzmanına görünmesi gerekmektedir.
  • Açıklanamayan bayılma atakları, gençlerde ve ailesinde ani kalp ölümü öyküsü olanlarda ciddi uyarı işareti olabilir.

‘Risk Grubundakiler Düzenli Kontrol Yaptırmalı’

Risk altındaki bireylerin düzenli kardiyolojik kontrol yaptırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özveren, “Ailesinde ani kalp ölümü öyküsü bulunanlar, sigara kullananlar, hipertansiyon veya diyabet hastaları mutlaka yıllık check-up yaptırmalıdır. EKG, ekokardiyografi veya koroner tomografik anjiyografi gibi tetkikler, olası riskleri önceden tespit edebilir. Özellikle 35 yaş üstü risk grubundaki kişilerde bu kontroller hayat kurtarıcı olabilir” dedi.

‘Tomografik Anjiyografi ile 35 Yaş Üstü Ani Ölümleri Öngörmek Mümkün’

Son yıllarda koroner tomografik anjiyografinin, belirli risk gruplarında kalp damar sağlığının detaylı olarak değerlendirilmesinde önemli bir seçenek haline geldiğini belirten Prof. Dr. Özveren, şu ifadeleri kullandı:

  1. Hipertansiyonu, diyabeti olan, sigara içen ya da ailesinde erken yaşta kalp krizi öyküsü bulunan kişilerde; damar tıkanıklığı ya da darlıkları gibi hayati risk oluşturabilecek sorunlar tomografik anjiyografi ile yüksek doğrulukla tespit edilebilmektedir.
  2. Risk grubundaki kişilere, örneğin 5-10 yılda bir tomografik anjiyo ile değerlendirme yaptırmalarını öneriyoruz. Ancak bu yöntemin herkes için rutin bir tarama aracı olarak görülmemesi, sadece gerekli durumlarda ve hekimin önerisiyle yapılması gerekmektedir.”

‘Ritim Bozukluğu Olanlar Enerji İçeceklerinden Uzak Durmalı’

Enerji içeceklerinin kalp hızını artırabileceği ve bazı bireylerde ritim bozukluklarını tetikleyebileceği uyarısını yapan Prof. Dr. Özveren, şunları belirtti:

  • Enerji içeceklerinin ritim problemi olan kişilerde ani kardiyak ölümü tetikleyebileceğine dair kesin veriler olmamakla birlikte; kalp hızını artırdığı, çarpıntı ataklarını tetiklediği bilinmektedir.
  • Ritim bozukluğu olan kişilerin enerji içeceklerinden uzak durmaları önerilir. Ayrıca soğuk hava da ani kalp ölümünü tetikleyebilir. Özellikle soğuk havalarda yoğun egzersiz yapılmasının ya da yemek sonrası egzersiz yapılmasının risk oluşturabileceği unutulmamalıdır.

Ani Kalp Krizi Durumunda İlk Müdahale

Ani kalp krizi anında yapılabileceklerden bahseden Prof. Dr. Özveren, sözlerini şu şekilde tamamladı:

Kriz anında ilk birkaç dakika kritiktir. Eğer kişi bilincini kaybetmişse, düz bir zemine yatırılmalı ve solunumu ile nabzı kontrol edilmelidir. Nabız yoksa hemen kardiyopulmoner resüsitasyona (CPR) başlanmalı ve 112 Acil Sağlık Hattı aranmalıdır. Toplumun temel yaşam desteği eğitimi alması, hayati öneme sahiptir.”

Related Posts

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?