Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

Aromatik Bitkiler ve Baharatlar Türkiye İçin Önemli Bir Gelir Kaynağı

Türk ve dünya mutfağında yemeklerin lezzetini artıran önemli unsurlardan biri baharatlar ve aromatik bitkilerdir. Türkiye, çeşitli iklim koşulları sayesinde birçok türe ev sahipliği yapmaktadır ve bu alanda yapmış olduğu ihracat ile dikkat çekmektedir.

Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Başkanı Aydın Acun, yaptığı açıklamada Türkiye’de 600’den fazla aromatik bitki türü bulunduğunu belirtti. Anadolu ve Trakya’nın zengin bitki florasına sahip olduğunu vurgulayan Acun, Türkiye’de yöresel otlar da dahil olmak üzere birçok aromatik bitki ve baharatın bulunduğunu açıkladı.

Güneydoğu Anadolu’nun en fazla baharat üretiminin yapıldığı bölge olduğunu söyleyen Acun, özellikle kırmızı biber üretiminde Türkiye’nin öncü konumda olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye’de en çok tüketilen baharatlar arasında pul biber, tatlı-acı kırmızı toz biber, Hindistan cevizi, karabiber, susam, kimyon, çörekotu, sumak, kekik ve nane gibi ürünlerin olduğunu açıkladı.

Acun, Türkiye’nin iklim koşullarına uygun olmayan baharatları ithal ettiğini ifade ederek yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Baharat ve aromatik bitkiler sektörünün Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığını vurgulayan Acun, sektörün dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu söyledi.

Aydın Acun, Türkiye’nin baharat ve aromatik bitkiler ihracatının önemli pazarlardan biri olan ABD’ye ve Almanya’ya yapıldığını, sektörün büyümeye devam ettiğini ve potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Türkiye’nin defne yaprağı ve kekikte dünya genelinde önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Acun, sektörün geleceğine umutla baktıklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Asgari ücret zammını nokta atışı bilmişti: Ara zam için tahminini açıkladı

2025 yılı itibarıyla asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artışla çalışanlara bir nebze olsun nefes aldırılmaya çalışılsa da, enflasyonun hız kesmemesi, asgari ücretin alım gücünü yeniden sorgulattı. Dünya Gazetesi’nden Özgür Erdursun konuyu detaylarıyla köşesine aktarırken ara zam hakkında beklentisini açıkladı.

Milyonları ilgilendiriyor! TÜRK-İŞ Başkanı Atalay’dan yeni zam sinyali…

Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 600 bine yakın işçiyi kapsayan 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü …

Almanya’da şirketlerin yüzde 40,9’u yapay zeka kullanıyor

Almanya’da, şu anda şirketlerin yüzde 40,9’u iş süreçlerinde yapay zekadan yararlanıyor.

Bayraktar AKINCI’dan ÇAKIR füzesiyle tam isabetli otonom atış

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Roketsan üretimi ÇAKIR seyir füzesiyle gerçekleştirdiği alçak irtifa seyir ve otonom hedef tanıma atış testini başarıyla tamamladı.

Petrol fiyatları İsrail’in İran’a saldırmasıyla yüzde 7’den fazla yükseldi

Petrol fiyatları İsrail’in İran’a saldırmasının ardından yükselişe geçti. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 73,58 dolardan işlem görüyor.

Zamlı emekli maaşı ortaya çıktı! Temmuzda hesaplara yatacak

Ocak-Mayıs dönemine ilişkin TÜİK verilerine göre, kümülatif enflasyon yüzde 15,09 olarak açıklandı. Bu oran, Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın temelini oluşturuyor. Memur ve memur emeklileri, yılda iki kez toplu sözleşme …