Yerli Türksat 6A ile 5 milyara ulaşılacak

MİTHAT YURDAKUL- Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetlerinde Türkiye’nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak. Türkiye’nin mevcut uydularının hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da uydunun kapsama alanına girecek, Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus 5 milyar kişiye çıkacak. Türksat 6A’yla, kesintisiz televizyon yayıncılığı için önem taşıyan KU-Bant’a, televizyon yayını yapılan uyduların yedekleneceği frekans bantları da eklenecek. Türksat 6A, İHA güvenliğinin de çok daha geniş bir alana yayılmasını sağlayacak.

Türkiye’nin en önemli Ar-Ge projelerinden biri olan ve Türk mühendislerince yüzde 80’in üzerinde bir yerlilik oranıyla üretilen Türksat 6A, TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile Türkiye’nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak. Türkiye’nin mevcut uydularının hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da uydunun kapsama alanına girecek. İlk kez Türkiye tarafından üretilen bir uydu üzerinden, bu ülkelerdeki yerel televizyon kanallarına ulaşılabilecek. Türksat 6A ile Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus, 3.5 milyardan 5 milyara çıkacak.

Frekans yenileme

Türksat 6A’yla, kesintisiz televizyon yayıncılığı için önem taşıyan KU-Bant’a, televizyon yayını yapılan uyduların yedekleneceği frekans bantları da eklenecek. Böylece, Türksat 6A’nın hizmete girmesi ile Türkiye’nin uydu hizmeti ihracatının önemli ölçüde artmasını öngörülüyor.

İHA’lara ekstra güvenlik

Şu anda hizmet veren Türksat 5B başta olmak üzere, tüm Türksat uydularıyla dünyanın dört bir yanında Türk İHA’ları kontrol edilebiliyor. Bunlar, genişletilmiş menzil ve kapsama alanıyla kesintisiz haberleşebiliyor. Böylece Türk İHA’larının kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesi olanaksız kılınıyor. Uydu iletişimi, veri iletimi için güvenli ve şifreli kanallar sağlayarak, yetkisiz erişim veya müdahale riskini en aza indiriyor. Türksat 6A, İHA güvenliğinin çok daha geniş bir alana yayılmasını sağlayacak.

İhracatçı konumu

Türksat 6A’nın üretimi ile Türkiye, haberleşme uydusu üreten ülkeler arasında yerini alırken, uydu ihracatçısı konumuna yükselmiş oldu. Dışa bağımlılığın azaltılması yönünde önemli bir kilometre taşı olmasının yanı sıra ülkemizde bir uydu üretim ekosisteminin kurulmasını katkı sağladı.

Bir haberleşme uydusunun yaklaşık 250 milyon dolarlık değeri gözönüne alındığında, Türksat 6A projesinin başarıyla tamamlanmasının Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyacağı değerlendiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir